Komprimirani zrak

Ispitivanje instalacija komprimiranog zrakaIspitivanje instalacija komprimiranog zraka vršimo pomoću ultrazvučne tehnologije.

Ultrazvučno ispitivanje je nerazorna metoda ispitivanja koja svoju primjenu ima u području strojarstva, elektrotehnike i graditeljstva. Ultrazvučna metoda ispitivanja se temelji na detekciji ultrazvučnih signala koji dolaze s predmeta ispitivanja i pretvaranju tih signala u zvukove iz frekvencijskog područja koje ljudi čuju.

Primjenom ultrazvučne kontrole u području održavanja moguće je otkriti mjesto kvara (pr. propuštanje) i time bitno utjecati na smanjenje troškova uslijed gubitaka u eksploataciji.

U praksi se pokazalo da se u većini industrijskih pogona  ne provodi adekvatno ispitivanje i saniranje instalacije komprimiranog zraka. Redovitim održavanjem sustava komprimiranog zraka moguće su znatne uštede u utrošku energije potrebne za pripremu komprimiranog zraka.

Ovom metodom moguće je ispitivati instalacije bilo kojih plinova u nedostatku detektora, indikatora ili smanjene dostupnosti instalacije.